درمان ریشه دندان یک عمل روتین دندانپزشکی میباشد که دندانپزشک شما در مطب برای شما انجام میدهد . درمان ریشه معمولا بسیار موفقیت آمیز است ولی مانند تمامی درمان های پزشکی صد در صد نیست . در صورت بازگشت عفونت امکان تکرار درمان وجود دارد.
هدف از درمان ریشه دندان خارج نمودن تمامی عفونت از کانال ریشه است سپس ریشه تمیز و با مواد مخصوصی پر میشود که از عفونت های بعدی جلوگیری شود .
درمان ریشه نیازمند مهارت و وقت کافی می باشد . این درمان معمولا نیاز به یک یا دو جلسه مراجعه دارد .
در جلسه اول پالپ عفونی خارج میشود . در صورت وجود آبسه محتویات آن نیز در جلسه اول خارج میشود.
کانال داخل ریشه دندان سپس تمیز شده و فرم داده میشود تا برای پر شدن آماده شود . یک پانسمان موقت روی دندان گذاشته میشود و جلسه بعدی مشخص میشود.
در جلسات بعدی دندان معاینه شده و در صورت عدم وجود عفونت دندان بصورت دائمی پر میشود.
درمان ریشه دندان یا اندودانتیک که به اشتباه عصب کشی دندان نیز نامیده میشود یک درمان دندانپزشکی است که در مواقعی که عروق خونی و عصبی که دندان را تغذیه میکنند( که به آن پالپ نیز میگویند) به علت پوسیدگی یا ضربه دچار عفونت میشوند انجام میشود.
شما ممکن است هیچگونه احساس دردی در مراحل اولیه عفونت دندان نداشته باشید. در بعضی موارد دندان شما ممکن است از نظر رنگ تیره تر به نظر برسد که این میتواند به معنی تخریب و مردن عصب دندان باشد. این موارد نیاز به درمان ریشه دندان دارد.
بعد از انجام بیحسی (در مواردی که نیاز باشد)، درمان شامل مراحل زیر است:
مرحله یک: دستیابی به کانال
مرحله دوم: تعیین طول ریشه
مرحله سوم: تمیز کردن و شکل دادن کانالها
مرحله چهارم: پرکردن کانال
مرحله پنجم: ترمیم موقت
مرحله ششم: ترمیم دائم
عوارض عدم درمان شامل آبسه ، درد، عفونت شدید و نهایتاً از دست دادن دندان خواهد بود. اگر پالپی که آلوده شده و ملتهب و دردناک است خارج نشود و به عبارتی معالجه انجام نگردد، معمولاً درد آن بیشتر شده و بیمار را اذیت میکند، ولی مواردی وجود دارد که درد فروکش میکند.
باید توجه داشت که از بین رفتن درد دندان نشانه بهبودی پالپ دندان نیست و عفونت به سیر خود ادامه میدهد. سرایت عفونت به استخوان انتهای ریشه باعث ایجاد گرانوم، کیست و یا آبسه میگردد که خود درد و ناراحتی ثانویهای را به دنبال دارد. و در صورت معالجه عصب و در واقع ریشه دندان ، دندان حفظ میشود. و همچنین وجود دندان باعث حفظ استخوان نگهدارنده آن میگردد.