در دوران بارداری ضمن انجام ساير مراقبت ها , دهان , دندان ها و لثه هم بايد به طور كامل توسط كاركنان بهداشتی معاينه شده , روش های مسواک زدن و رعايت بهداشت با دقت بيشتری در اين دوران آموزش داده شود , در عين حال بايد توجه مادر را به نقاطي كه داراي التهاب و خونريزي مي باشند جلب نمود.
دوران بارداری دورانی است که در آن بالا رفتن سطح هورمون ها میتواند حتی بر روی دهان و دندان و لثه ها نیز تأثیر خود را بگذارد. به همین خاطر رعایت نکات بهداشتی در این دوران به زنان باردار بیشتر توصیه میشود.
داشتن یک رژیم غذایی متعادل با مقدار صحیح از مواد غذایی، برای تغذیه شما و کودکتان لازم است. آنچه شما در طول نه ماه بارداری می خورید، بر رشد جنین به ویژه دندان ها تاثیرگذار است.
دندان کودک شما بین ماه سوم و ششم بارداری شروع به رشد می کند ، پس از این جهت مهم است که مقادیر کافی از مواد غذایی به خصوص کلسیم، پروتیین، فسفر و ویتامین های A و C و D را دریافت کنید.
اگر بین وعده های غذایی گرسنه شدید و میل به خوردن میان وعده های غذایی دارید ، باید بدانید که میان وعده های حاوی کربوهیدرات می تواند باعث افزایش پوسیدگی دندان ها شود.
سعی کنید از میان وعده هایی که برای شما و کودکتان مغذی است از جمله میوه ها و سبزیجات خام و محصولات لبنی استفاده کنید.
در طول بارداری ، سطح هورمون بدنتان ، بطور قابل توجهی افزایش می یابد . التهاب لثه به ویژه در ماه هشتم بارداری ممکن است باعث شود لثه ها قرمز و پف کرده شود و یا موجب خون ریزی لثه به هنگام مسواک زدن شود. برای پیشگیری از ایجاد مشکل ، شما باید دفعات مسواک زدن خود را بیشتر کنید.
گاهی اوقات افزایش رشد بافت لثه در طول سه ماهه ی دوم ظاهر می شود که تومور حاملگی نامیده می شود. این رشد موضعی و تورم معمولا بین دندان هاست که به آسانی خونریزی می کند و با رنگ قرمز و سطحی شبیه توت مشخص هستند که اغلب پس از تولد نوزاد، با جراحی قابل برداشته شدن است.
حفظ سلامت دهان و دندان در دوران بارداری مهم است . اگر متوجه هر گونه تغییری در دهان خود در دوران بارداری شدید به دندانپزشک خود نشان دهید.
بیماری های شدید لثه ، ریسک زایمان زودرس را تا ۷ برابر افزایش می دهد و در عین حال باعث تولد نوزادان کم وزن می شود. پژوهش های انجام شده، بیانگر ارتباط بین بیماری های لثه و مسمومیت حاملگی در زنان باردار است.